V Košiciach opäť demonštrovali aktivisti proti ťažbe uránu

07.03.2013 Košice

Košice 6. marca (TASR) – Séria protestov proti plánovanej ťažbe uránu a geologickému prieskumu v lokalite Kurišková na Jahodnej pri Košiciach pokračovala dnes podvečer pred košickým Domom umenia.

Približne dvesto demonštrantov vedených aktivistom Ladislavom Rovinským chcelo takto upozorniť návštevníkov galakoncertu ku Dňu výskumu rakoviny. „Práve sem prichádzajú ľudia, ktorí idú podporiť prevenciu proti rakovine a my sme tu tiež preto,“ povedal Rovinský v príhovore k zúčastneným. Zdôraznil, že ťažba uránu sa dotýka aj priamo Košíc, pretože by sa mala uskutočniť v lesoch, ktoré ležia v mestskej časti Košice – Sever.

Poslanec miestneho zastupiteľstva za túto mestskú časť Jozef Filipko (SMK) vyjadril podporu prítomným demonštrantom. „Podporujem aj hromadnú pripomienku voči tejto aktivite, pretože mi nie je ľahostajné, v akom prostredí budeme žiť a preto si myslím, že musíme ťažbe uránu zabrániť,“ povedal Filipko. Reagoval tak na najnovšiu podpisovú akciu aktivistov, ktorou je podanie hromadnej pripomienky k navrhovanej novele zákona o geologických prácach.

„Táto novela by odobrala právo veta samosprávam. Nechcem, aby sme sa museli zamýšľať nad tým, či ešte znesieme nejaké radónové riziko, alebo sa radšej odsťahujeme,“ povedal ďalší z aktivistov Karol Labaš. Zdôraznil, že Košičania nechcú čakať na výsledky geologických prieskumov. „Nechceme byť súčasťou experimentu. Nemyslím si že ľudská dôstojnosť je menej ako záujmy niekoho, kto chce na ťažbe len finančne získať,“ dodal Labaš.

Poslanec zastupiteľstva z obce Nižný Klatov Valér Kováč povedal, že žije v blízkosti prieskumného vrtu. „Neviem, čo sa deje, ani čo sa plánuje. Predstavitelia prieskumnej spoločnosti nás ubezpečovali, že prieskumné vrty sú bezpečné, zaplombované a nehrozí kontaminácia spodných vôd. Máme však informácie, že tie vrty sú zanedbané a nie sú zaplombované a je možné, že je tam aj kontaminácia,“ uviedol Kováč.

Spoločnosť Ludovika Energy, ktorá projekt ťažby uránu realizuje už pred časom uviedla, že dlhodobo komunikuje s Ministerstvom hospodárstva aj Ministerstvom životného prostredia o stave aj výsledkoch geologického prieskumu. „V septembri 2012 boli oficiálne schválené zásoby uránovej a molybdénovej rudy ložiska Kurišková v objeme 5,42 milióna ton. Výsledky predbežnej štúdie uskutočniteľnosti zaradili projekt medzi jedno z najvýznamnejších ložísk uránovej rudy vo svete,“ povedal Maroš Havran, hovorca spoločnosti. Zdôraznil, že v priestore Jahodnej sa zatiaľ uskutočňuje len predbežná štúdia využiteľnosti a zatiaľ nie je ešte jasné, či sa vôbec urán bude pri Košiciach ťažiť.
 

Vyberte región